Loading...
 

Vijgen

2a Vijgen

(Morguefile free stock photo license)


...page... Wiki page pagination has not been enabled.

Algemeen 

Vijgenboom

Een vijgenboom kan zes tot negen meter hoog worden. In de zomer zijn de stam en de takken niet meer te zien door de grote bladeren (30 op 25 cm).

Drie maal per jaar draagt de boom vruchten:
. Eerst in maart.
. Dan eind april wanneer de eerste bladeren uitspruiten. De jonge voorvijgjes worden ongeveer vijf centimeter lang, maar bevatten weinig sap. Toch worden ze gegeten, omdat er dan niet veel andere vruchten zijn.
. In augustus begint de vijgenoogst van de late vijgen die groeien aan de loten die zich in de lente ontwikkelden. Die vijgen zijn sappig en erg zoet.

De moerbezieboom ( sycomore) is de een wilde vijgenboom. De vruchten ervan hebben weinig of geen voedingswaarde en verteren bovendien slecht.



Vijgen

Vijgen werden vers gegeten of gedroogd (in ‘klompen’ of ‘koeken’).

Ze werden ook in vijgenkoekjes verwerkt, die bijzonder voedzaam waren en gemakkelijk om mee te nemen op reis.





Bijbel

Oude Testament

1 Samuel 25, 18

"Toen liet Abigail heel snel tweehonderd broden, twee zakken wijn, vijf toebereide schapen, vijf schepel geroosterde graankorrels, honderd rozijnkoeken en tweehonderd klompen vijgen op ezels laden."



Amos 7, 14

"Amos zei tegen Amasja: 'Ik ben geen profeet of lid van een profetengilde, ik ben veehoeder en vijgenkweker. "





Nieuwe Testament

Lucas 13, 1-9

Jezus staat stil bij een vijgenboom zonder vruchten.
Lees meer



Lucas 19, 1-10

Zacheüs klimt in een vijgenboom om Jezus goed te kunnen zien. De grote bladeren van de vijgenboom zorgden ervoor dat Zacheüs zo goed als niet te zien was voor de mensen. Maar Jezus zag hem wel.
Lees meer





Keuken

Vijgenkoekjes

(Naar een oud Egyptisch recept uit 1600 voor Christus, ontdekt op een scherf)

Dit heb je nodig:
80 g verse of gedroogde dadels of vijgen, 1/4 - 1/2 kop water, 1 theelepel gemalen kaneel, 1/4 theelepel gemalen kardemom, 20 g gehakte walnoten, 60 g gehakte amandelen, honing


Zo maak je het:
Mix de dadels met water tot een pasta in een blender. Voeg de kruiden, de walnoten en 1/4 kop amandelen toe. Meng goed. Maak balletjes, smeer ze in met honing en rol ze door de rest van de amandelen.