Inhoudstabel
…page…
Algemeen
Vogel
Kwartels zijn vogels uit de familie van de fazanten en de enige trekvogels bij de patrijsachtigen. Ze zijn schuw en gedrongen, ongeveer 18 cm hoog en 100 tot 150 g zwaar, met korte staart (4 cm) en relatief grote vleugels. Ze verbergen zich vaak en lopen meestal op de grond, omdat hun lichaam in verhouding zwaar is om te vliegen.
Eitjes van kwartes worden zowel in de keuken verwerkt als in allerlei vormen van decoratie.
Trek
Kwartels trekken van april tot mei en van eind augustus tot oktober. Ze overwinteren vooral in Afrika en ook in Zuid- Europa. Ze zijn vooral te vinden in de Nijldelta, de Sinaïwoestijn en de zuidelijke Sahara.
In het voorjaar trekken ze uit het binnenland van Afrika noordwaarts, komen rond maart in Egypte aan, daarna trekken ze naar Midden- en Oost-Europa om tegen het aanbreken van de winter weer naar Afrika terug te keren.
Ze vliegen in grote zwermen, leggen hun trek in etappes af en vliegen dikwijls ’s nachts. De bouw van hun vleugels stelt ze in staat om snel, maar niet lang achtereen te vliegen. Omdat hun lichaam in verhouding tot de kracht van hun vleugels zwaar is, komen ze soms uitgeput op hun plaats van bestemming aan. Daarom laten ze zich graag meedrijven op de wind en vliegen ze gewoonlijk tamelijk laag.
Vangst
Volgens muurtekeningen van de 20ste eeuw voor Christus in de tombe van Mera te Saqqara, werden kwartels in Egypte met netten gevangen. De Egyptenaren spreidden een net over het koren en rondom het veld en maakten lawaai waardoor de vogels angstig opvlogen en in het net gevangen konden worden.
Slecht voedsel
In de oudheid bleek men niet zo happig op kwartels:
. Aristoteles schreef dat scheerling en nieskruid giftig zijn voor de mens maar voedsel voor kwartels. Wanneer andere dieren scheerling en nieskruid in grote hoeveelheden eten, worden ze duizelig en gaan ze dood.
. Volgens Plinius en Galenus kwamen er geen kwartels op de tafel van de Romeinen omdat hun vlees te hard was om te verteren.
Bewaren
Volgens Herodotus maakten de Egyptenaren kwartels eerst schoon en lieten ze die daarna in de zon drogen. Omdat hun vangsten erg groot waren, konden ze gedroogte kwartel uitvoeren.
Ook de Israëlieten gingen op dezelfde manier tewerk wanneer ze een grote hoeveelheid kwartels konden vangen.
"Heel die dag en heel die nacht en ook heel de volgende dag was het volk op de been om de kwartels te verzamelen. Wie weinig raapte, had toch nog tien ezelslasten. Zij legden ze naast elkaar om te drogen rondom het kamp." (Numeri 11, 32)
Bijbel
Oude Testament
Exodus 16, 12-13
`Ik heb het gemor van de Israëlieten gehoord. Dit moet je tegen hen zeggen: Tegen de avond kunnen jullie vlees eten en morgenochtend zullen jullie volop brood hebben. Dan zullen jullie weten dat Ik jullie God ben.' Het was avond, toen de kwartels kwamen aangevlogen die neervielen over heel het kamp. De volgende morgen hing er dauw rondom het kamp.
Lees meer
Wat een natuurfenomeen is, wordt door gelovigen gezien als een inbreng van God.
Numeri 11, 31-32
Op bevel van God stak er een wind op uit de richting van de zee. Die wind voerde kwartels mee en liet ze neervallen over het kamp. Aan alle kanten lagen ze rondom het kamp, een dagreis ver en ongeveer twee el hoog. Heel die dag en heel die nacht en ook heel de volgende dag was het volk op de been om de kwartels te verzamelen. Wie weinig raapte had toch nog tien ezelslasten. Zij spreidden ze uit om te drogen rondom het kamp.
Keuken
Kwartels met druiven
(Bron: www.piethuysentruyt.com - Dit recept verscheen in reeks 3 van SOS Piet: aflevering 16 op 17 december 2005)
Dit heb je nodig:
1 kwartel per persoon, 75 gram hoeveboter, 200 ml room (minimum 35% vet), 200 ml water, 1 koffielepel PH kippenbouillon, 40 verse druiven.
Pot of pan waar de kwartels net in passen en waar je een deksel voor hebt.
Zo maak je het:
Kruid de kwartels met peper en zout.
Bruin boter in een pan en bak hierin de kwartels aan: eerst de borstkant een tweetal minuten en dan de rugkant ook een tweetal minuten.
Halveer de druiven en haal er de pitten uit (er zijn ook druiven zonder pitten).
Voeg de druiven toe als de kwartels mooi bruin gebakken zijn. Blus de pan met water, roer de aanbaksels los, roer er de instant kippenbouillon door, zet een deksel op de pan en laat tien minuten pruttelen.
Neem dan het deksel van de pot, roer de room door de bouillon en laat de saus nog een vijftal minuten inkoken met de kwartels nog in de saus.
Suggesties
Kleine kinderen
DOEN
Kwartels kleuren
Maak een keuze tussen de volgende tekeningen
Grote kinderen
SPELENDERWIJS
Op zoek naar het manna en de kwartels.
Print hiervoor deze prent.
DOEN
Zelf een kwartel tekenen
Print de volgende werkvolgorde
De kinderen inspireren zich aan deze werkvolgorde om hun eigen kwartel te tekenen.
Daarna kun je hen suggereren om een kwartelfamilie te tekenen; moeder kwartel (groot) voorop, gevolgd door kleine kwarteltjes.