Loading...
 

Melk

2 Melk

(Morguefile free stock photo license)


…page…

Algemeen

'Leveranciers'

De vele kudden kleinvee (schapen en geiten) in het Bijbels gebied zorgden voor de melk die de mensen toen dronken.
Ze dronken veel geitenmelk, zo van de eigen geit of van de ‘melkboer’.
Koemelk werd vooral gebruikt voor de kalveren.



Bewaren van melk

Melk werd bewaard in zakken van dierenhuid (geit, schaap ...). Hiervoor werden de openingen van de nek en de poten dichtgebonden.
Hét grote probleem vroeger, dat de temperatuur het grootste deel van het jaar zo hoog was, dat melk heel snel slecht werd. Daarom voegde men aan de pas gemolken melk stukjes lebmaag toe, zodat die gestremd en door gisting verzuurd werd en zo langer houdbaar was.
Deze melk wordt in het Hebreeuws Chalab genoemd en is nog het best te vergelijken met de yoghurt die we nu kennen.



Melkproducten

Chalab was de basis om boter, Chemah, te bereiden.

Door het verwijderen van het water van de melk bekwam men een soort kaas: Gebinah. Die werd in schijven op brood gelegd en zo opgegeten.



Egypte

Kinderen kregen een kom pap te eten: brood dat geweekt werd in verse melk.





Bijbel

Oude Testament

Exodus 3, 8
God zei:
Ik daal af om mijn volk te bevrijden uit de macht van Egypte, om het weg te leiden uit dit land naar een land dat goed en ruim is, een land van melk en honing, het gebied van de Kanaänieten, Hethieten, Amorieten, Perizzieten, Chiwwieten en Jebusieten.

Met ‘Land van melk en honing’ drukten de Israëlieten de rijkdom uit van dat land. Melk is het symbool voor kwaliteit, smaak en voeding. Honing symboliseert zoetheid.





1 Samuel 17
De drie oudste broers van David waren soldaat in het leger van koning Saul. Hun kamp lag in het Eikendal, tussen de steden Socho en Azeka.
Op een dag vraagt Isaï, zijn vader, om naar hen toe te gaan en eten mee te nemen: graan, brood en kaas, want de soldaten moesten voor hun eigen eten en drinken zorgen.
Lees meer




Keuken

Hapje

Dit heb je nodig:
Matses, platte kaas, stukjes olijf

Zo maak je het:
Breek de matses in hapklare stukken. Leg op elk stuk wat platte kaas en stukjes olijf.



Dessert

Dit heb je nodig:
Gehakte nootjes, yoghurt, stukjes verse vijgen, honing, granaatappel


Zo maak je het:
Vermeng de yoghurt met honing - naar smaak.
Doe de ingrediënten in laagjes in een drinkglas.
Bijvoorbeeld:
Onderste laag met gehakte nootjes.
Daarop: laag met yoghurt
Daarop: laag met stukjes verse vijgen
Daarop: laag met yoghurt
Om af te werken: laag met granaatappelpitten.
Eventueel versieren met een paar blaadjes citroenmelisse.