Loading...
 

Prei, uien, knoflook

Algemeen

Egypte

Al in 2100 voor Christus werd onder de Sumerische heerser Urnammu, prei in de tuinen van Ur geteeld. Contacten tussen Sumerië / Babylonië hadden voor gevolg dat ook Egypte prei leerde kennen. Getuigen hiervan: de afbeeldingen van prei en vergelijkbare groenten als ui en knoflook, in graftombes.

Dankzij het vruchtbare slib dat tijdens de overstromingen van de Nijl werd afgezet, konden de Egyptenaren een grote variëteit aan groenten en fruit telen. Knoflook en ui werden het meest gebruikt in de antieke Egyptische keuken. Ze werden klaargemaakt met bonen, kikkererwten en linzen, groene groenten (kool, komkommer, sla, prei, erwten en radijs) en waterplanten (lotus en papyrus).

C.Leterme (Egypte 2011)DSC04237 Det

Foto © Chantal Leterme (Egypte 2012)




Hebreeën

Arbeiders die werkten bij de bouw van piramides en steden kregen prei en ui als rantsoen.
Toen de Israëlieten hongersnood kenden in hun streek, trokken ze naar de ‘graanschuren’ van Egypte. Daar werkten ze als gehuurde werkkrachten (= Hebreeër) en leerden ze groenten eten die voor hen als nomaden ongewoon waren.
Wanneer de Israëlieten later terugkeren naar hun eigen land, hadden ze heimwee naar dit eten.



Sporen in grafkamers

Grafkamer

Muurfragment uit het graf van Amenemhat (nu in het Art Institute of Chicago).


Op een feesttafel is gesneden brood te zien, naast een overvloed aan eten en drinken: ossenpoot, prei, bier, wijn, gevogelte ...




Maler Der Grabkammer Des Amenemhêt 003

Grafkamer van de Amenemhat (Thebe), belangrijk officier onder de regering van Toetmoses III.


Offers worden aangebracht: uien / look, granaatappels, druiven en een gazelle.





Bijbel

Oude Testament

Numeri 11, 5
Wij hebben heimwee naar de vis die wij in Egypte voor niets te eten kregen, naar de komkommers en de meloenen, naar de prei, de uien en het knoflook.
Prei, (‘look’ in oude vertalingen), wordt vermeld als het volk tijdens de Uittocht uit Egypte klaagt over de barre omstandigheden waarin ze zich op dat moment bevinden en terugdenken aan wat ze aten in Egypte.





Keuken

Prei soep (oud recept)

(Bron: http://www.bijbelaantekeningen.nl)

Dit heb je nodig:
60 g boter, uitjes, specerijen, 50 g bloem, 1 liter bouillon, 2 preien, peterselie


Zo maak je het:
Smelt 60 g boter. Fruit hierin de uitjes en de specerijen. Strooi daarover 50 g bloem en vermeng met de boter en de uitjes. Giet er daarna 1 liter bouillon bij en laat het geheel koken.
Snijd twee grote preien in fijne slierten. Stoof ze zacht met gehakte peterselie in wat boter. Kook dit nadien nog even op in de soep.