Loading...
 

Honing

2 Honingraat

(Morguefile free stock photo license)


…page…

Algemeen

Zoetmaker

In de tijd dat de Bijbel geschreven werd, kenden de bewoners van Israël / Palestina geen suiker. Als ze hun eten wilden zoet maken, gebruikten ze een stroop van dadels of honing van wilde bijen. Die bijen leefden in gaten in rotsen en boomstammen.

Hoewel men al rond 500 voor Christus suiker kende in India, is het pas 1200 jaar later, in 700 na Christus, dat suiker (suikerriet) door de Arabieren werd verspreid over de rest van Azië en ook in Europa.



Spreken met beelden

Schrijvers in de Bijbel gebruiken het woord ‘honing’ als beeld om te zeggen dat iets goed is.
. Zo wordt het land Israël beschreven als een land van melk en honing.
. Joodse wijzen beschrijven de studie van het Woord als 'zoet als honing'.





Bijbel

Oude Testament

Rechters 14, 8-9
Toen Simson even van de weg afging om naar de dode leeuw te kijken, vond hij in het kadaver van de leeuw een bijenzwerm en ook honing. Hij liet de honing in zijn handen lopen en terwijl hij zijn weg vervolgde at hij ervan. Toen hij bij zijn ouders kwam, gaf hij hun ook wat honing, zonder te vertellen dat die uit het kadaver van de leeuw gekomen was.
Lees meer


Psalm 19, 10-11
Wat God zegt is zonder smet,
het houdt stand voor altijd.
De voorschriften van God zijn betrouwbaar,
rechtvaardig allemaal;
en begerenswaardiger dan goud,
dan een schat aan puur goud;
en zoeter dan honing,
dan honing zo uit de raat.

Lees meer





Nieuwe Testament

Marcus 1, 6
Johannes ging gekleed in kameelhaar en had een leren gordel om zijn middel, en hij leefde van sprinkhanen en wilde honing.




Matteüs 3, 4
Deze Johannes had een kleed aan van kameelhaar en droeg een leren gordel om zijn middel. Zijn voedsel bestond uit sprinkhanen en wilde honing.





Honing in de keuken

Honingkoek

(Recept: Marijke Hoefakker)

Wat je nodig hebt:
75 g rozijnen, 50 g geraspte sinaasappelschil, 1 eetlepel bloem, 50 g Appelstroop, 100 g vloeibare honing, 1,5 dl melk, 250 g volkorenbloem, ruime theelepel kaneel, mespunt kruidnagelpoeder, zakje bakpoeder, 75 g bruine hazelnoten
Boter of olie om de vorm in te vetten

Cakevorm van 1 liter, zeef, beslagkom, spatel, velletje aluminiumfolie


Hoe je het maakt:
Was 75 g rozijnen in lauw water, laat uitlekken en droog ze goed af. Rasp 50 g sinaasappelschil en doe dit samen met de rozijnen in een zeef. Voeg 1 eetlepel bloem toe, schud door elkaar, schud daarna de overtollige bloem eruit.

Roer in een kom 50 g appelstroop en 100 g vloeibare honing en 1 1/2 (anderhalve) dl melk door elkaar. Zeef er 250 g volkorenbloem bij en voeg ook toe: een ruime theelepel kaneel, een mespunt kruidnagelpoeder en een zakje bakpoeder. Roer alles tot een stijf beslag en meng er het rozijnenmengsel samen met 75 g bruine hazelnoten door.

Schep het deeg in een ingevette cakevorm van 1 liter. Bak in een voorverwarmde oven van 175° gedurende ongeveer 1 uur. Bedek na 40 minuten de cake met aluminiumfolie en laat verder bakken.
Laat de honingkoek afkoelen.