Loading...
 

Linzen

2 Linzen

(Morguefile free stock photo license)


…page…

Algemeen

Peulvrucht

De linze is het zaad van de linzeplant, een peulvrucht. Kleine witte, bleek paarse of gele bloemen brengen peulen voort, waarin twee ronde platte erwten (linzen) te vinden zijn die men laat drogen.
Linzen komen voor in allerlei kleuren en groottes: bruin, geel, oranje, rood, groen en alle tinten daartussen. Al die varianten hebben subtiele smaakverschillen.



Zeer oud

Vermoedelijk komen linzen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, waar ze al lang voor onze jaartelling op grote schaal verbouwd werden. De eerste teelt linzen zou gestart zijn tussen 9000 en 8000 voor Christus.
In de oudheid kende men vooral twee variëteiten: de witte / grauwe zaden en de roodbruine zaden.

Ze werden gekookt tot moes, of geroosterd en als ze gemalen werden tot meel, werden ze met honing vermengd en als platte koeken gebakken om brood te vervangen.

Linzen werden vroeger in potten bewaard.



Gezond?

Linzen zijn rijk aan ijzer, voedingsvezels, eiwitten, vitamine B en mineralen (calcium, kalium, natrium, magnesium en zink).
Linzen werden / worden klaar gemaakt in water of in boter, zonder dat ze daarvoor geweekt moeten worden.





Bijbel

Genesis 25, 29-34

Toen Jakob eens aan het koken was, kwam Esau uitgeput van een van zijn tochten terug. Hij zei tegen Jakob: `Geef mij eens gauw wat van die rode brij, want ik ben doodop.' Zo kreeg hij de naam Edom. Jakob antwoordde: `Dan moet je mij je eerstgeboorterecht verkopen.' Daarop zei Esau: `Man, ik ga dood, wat kan mij mijn eerstgeboorterecht schelen?' Jakob drong aan: `Zweer daar dan eerst een eed op.' En Esau legde de eed af en verkocht zo zijn eerstgeboorterecht aan Jakob. Toen gaf Jakob hem brood en linzenbrij. Hij at en dronk en ging weer weg. Zo weinig gaf Esau om zijn eerstgeboorterecht.
Lees meer



2 Samuel 17, 27-29

Toen David te Machanaim aangekomen was, kwamen daar Sobi, Makir, en Barzillai met rustbedden, schalen en aardewerk, tarwe en graan, meel en geroosterd koren, bonen en linzen, geroosterd graan, honing en boter, schapen en runderen. Zij boden dat David en zijn leger aan, want zij dachten: `Het leger zal in de woestijn wel hongerig zijn geworden en uitgeput en dorstig.'



2 Samuel 23, 11-12

Toen de Filistijnen zich te Lechi voor de strijd verzameld hadden - er was daar een land dat vol linzen stond - en het leger voor de Filistijnen op de vlucht sloeg, ging Samma, de zoon van Age, de Harariet midden op dat land staan en wist het te behouden door de Filistijnen te verslaan. Zo schonk Jahwe een grote overwinning.



Ezechiël 4, 9

Neem tarwe, gerst, bonen, linzen, gierst en spelt; doe alles in een pot en maak er brood van.





Keuken

Algemeen

Groene, bruine en Franse linzen zijn het meest geschikt om op zichzelf te gebruiken.
Rode, oranje en gele linzen zijn eerder geschikt voor het bereiden van sauzen, stoofpotten en soep omdat ze papperig worden bij het koken.


Basisbereiding
Giet 1 kopje (250 ml) linzen in kookpan en voeg twee keer zoveel water (500 ml) toe. Kook de linzen in twintig tot vijftig minuten gaar. (Afhankelijk van het soort linzen)
Zout en zure ingrediënten worden pas na het koken toegevoegd. Mocht je ze toevoegen tijdens het kookproces, dan blijven de linzen hard.



Rode linzensoep

Dit heb je nodig:
70 gram rode linzen (koken gemakkelijk tot moes), 1 ui, tijm, zout, 750 ml water, olijfolie


Zo maak je het:
Verwarm wat olijfolie en fruit er de gesnipperde ui in. Voeg tijm, rode linzen en water toe. Laat ongeveer 30 minuten zacht koken.
Voeg na het koken zout toe naar smaak.



Linzen met koriander

(Apicius, De re coquinaria 5, 2, 3. Geciteerd in: PH. MTYSZAK, 24 uur in het oude Rome, het dagelijks leven van de Romeinen, Roularte books 2023, p. 181)

Dit heb je nodig
Linzen, prei, groene koriander,
Fijngemalen (fijngestampt) korianderzaad, vlooienkruid, silphiumwortel, munt en wijnruit.
Azijn, honing, vissaus, ingekookt druivensap, olijfolie, zetmeel, peper.


Zo maak je het
Kook de linzen.
Doe er prei en groene koriander bij, nadat je het schuim hebt verwijderd.
Voeg de fijngestampte kruiden erbij. Giet er azijn over en honing, samen met een scheutje vissaus, azijn en ingekookt druivensap.
Roer er een scheut olijfolie door. Bind het geheel met zetmeel. Bestrooi het gerecht met peper.



Gevulde uien met linzen

(Bron recept + foto: www.libelle-lekker.be)

12959


Dit heb je nodig:
Grote uien, 150g rode linzen, 2 takjes tijmblaadjes, 1 teentje knoflook, zonnebloemolie, peper en zout


Zo maak je het:
Pel de uien en kook ze 15 minuten in licht gezouten water. Laat ze uitlekken. Snij er het hoedje af, haal er voorzichtig het binnenste uit en hak dat fijn.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Spoel de linzen, kook ze 10 minuten in licht gezouten water en laat ze goed uitlekken.
Pel en snipper de knoflook. Meng die met de linzen, gehakte ui, tijm, peper en zout. Vul er de uitgeholde uien mee en zet er daarna het hoedje weer op.
Schik de uien in een ingevette ovenschaal en besprenkel ze met olie. Plaats 20 tot 25 minuten in de oven.