Inhoudstabel
…page…
Algemeen
Herdenkingsfeest
Dit feest wordt thuis gevierd: de bewoners van het huis en hun gasten, herdenken bij het eten de slavernij in Egypte en de uittocht uit dat land.
. dit komt tot uiting in de symbolische betekenis van de spijzen
. dit wordt uitgesproken in antwoord op de vraag van de jongste deelnemer: ‘Waarom is deze avond anders dan anders?’
. gedurende de maaltijd worden vier bekers wijn op rituele wijze gedronken.
Elk van die bekers belicht een bepaald facet van het feest.
Verre voorbereiding
Gedurende de week die aan Pesach voorafgaat, worden alle broodkruimels uit het huis verwijderd.
Op de voorbereidingsdag werd tegen de avond het paaslam geslacht.
De feesttafel
Op de mooi versierde tafel staan:
. Kaarsen
. Wijnbekers
worden gevuld en gedronken als zegening en dank voor wat God doet en gedaan heeft voor de mensen.
. Schaaltjes zout water
Hierin worden de groene groenten (karpas) gedoopt.
Het zoute water herinnert aan de tranen van de Hebreeuwse slaven.
. Matses (ongedesemd brood)
Herinneren aan het haastig vertrek uit Egypte. De joden vertellen dat de Israëlieten geen tijd hadden om het brood te laten rijzen. Matses herinneren ook aan het brood dat ze in de woestijn aten.
Het ongedesemd brood is een restant van het vroeger feest van de eerstelingen van het veld, een landbouwersfeest.
. De séder-schotel met:
Bittere kruiden (Maror)
(O.a. mierikswortel, radijs …)
Deze kruiden herinneren aan de bitterheid van het leven in Egypte.
Vruchtenmoes (charoset)
Charoset is een mengsel van wijn, vruchten (bv. appels, noten, amandelen, vijgen, dadels, granaatappels, gedroogde druiven) en specerijen (bv. gember, kaneel).
De bruine kleur van de charoset herinnert aan de klei waarmee de Israëlieten als slaven stenen moesten bakken in Egypte.
Gebraden lamsbeentje (Zróa)
Een gebraden/geroosterd lamsbotje met een beetje vlees aan.
Herinnert aan het lam dat in Egypte werd geslacht, de avond voor de Uittocht.
Het gebraden lamsbeentje is een restant van het vroegere feest van de eerstelingen van de kudde, een nomadenfeest.
Gekookt ei (Beetsa)
symbool van nieuw leven, hoop, nieuw land.
Groene groenten (Karpas)
(Meestal peterselie, maar het kan ook zijn: radijs, selder, kleine artisjokken of... )
Deze groenten worden in zout water (herinnert de tranen van de Israëlieten) gedoopt.
Herinneren aan de vruchten van het nieuwe beloofde land. Ze zijn een beeld voor vrijheid, lente, vruchtbaarheid en hoop voor de toekomst.
Sla (Chazèrèt)
(Romeinse sla).
De jonge bladeren zijn zoet en zacht. Later worden ze het hard en bitter.
Dit doet denken aan de houding van de farao tegenover de Israëlieten.
Evolutie
70 na Christus
Na de vernietiging van de tempel kon het lam, een belangrijk onderdeel bij de Pesachmaaltijd, niet meer in Jeruzalem geslacht worden.
135 na Christus
Na de opstand van Bar Kochba werd het de Joden verboden om nog in Jeruzalem te komen. Daarom werd de Sedermaaltijd aangepast, zodat men het feest overal kan vieren.
Worden toegevoegd:
. de kaarsen
. de vier bekers
. een bord met een beentje, een ei, de peterselie, bittere kruiden, groenten, charoset.
Middeleeuwen
De gewoonte ontstaat om halfweg de maaltijd de deur van het huis te openen om te kijken of de profeet Elia er al was en een extra plaats aan tafel voor hem te voorzien en een beker wijn. Hiervoor baseerde men zich op een tekst van Maleachi (3, 22-24). Omdat men in die tijd vaak dacht dat Joden het bloed van kinderen dronken, liet met het openlaten van de deur zien, dat er niets speciaals gebeurde.
Bijbel
Oude Testament
Exodus 12, 8-18
De sedermaaltijd zoals die nu gekend is, staat niet in de Bijbel. Daarin staat wel wat gegeten werd op de eerste avond dat deze maaltijd gebruikt werd.
Lees meer
Nieuwe Testament
Lucas 22, 14-38
De laatste keer dat Jezus met zijn apostelen at, zou Hij het joodse paasfeest, Pesach, gevierd hebben zoals dat toen gewoon was, een feest dat de bevrijding uit Egypte herdenkt. De maaltijd waarmee dit feest begint zit vol verhalen, gebeden, zegeningen, gezangen en gerechten met een symbolische betekenis.
Lees meer
Keuken
Charoset
Wat je nodig hebt:
± 350 gr zoete appelen, 40 gr fijngehakte noten of amandelen, 40 gr bruine suiker, 1 theelepel kaneel, 2 eetlepels wijn of druivensap.
Hoe je het maakt:
Verdeel de appelen in vier parten. Rasp elk partje (als je de schil niet weg schilt, lukt dit vlot). Voeg alle overige ingrediënten hier aan toe. Roer alles goed door elkaar.
Matse
Wat je nodig hebt:
2 kopjes bloem, 1 kopje water
Hoe je het maakt:
Kneed de bloem met het water tot het niet meer plakt en je er balletjes mee kunt maken. Rol die zo dun mogelijk uit met een deegrol, tot ze op pannenkoeken beginnen te lijken. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg.
Bak de ‘pannenkoekjes’ in een voorverwarmde oven van 245 graden gedurende 6 tot 8 minuten. Ze zijn klaar als ze licht beginnen te kleuren.
Schep ze op en laat ze afkoelen.